Polska jest 6. producentem żywności w UE

30 proc. produkowanej w Polsce żywności jest eksportowane. Polska wyeksportowała żywność za 17,8 mld euro, uzyskując dodatnie saldo w wysokości 4,3 mld euro.

Polska jest obecnie szóstym producentem żywności w UE – nasz udział w produkcji w Unii wynosi 7,4 proc. Około 30 proc. produkowanej w Polsce żywności jest eksportowane. Polska wyeksportowała żywność za 17,8 mld euro, uzyskując dodatnie saldo w wysokości 4,3 mld euro – mówił w środę na posiedzeniu sejmowej komisji wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk.

 
Większość naszych producentów ma certyfikaty jakości, dzięki czemu polskie produkty spożywcze zyskały uznanie na całym świecie.
Od wielu lat dominującymi pozycjami w polskim eksporcie rolno-spożywczym są: mięso i jego przetwory, wyroby mleczarskie, wyroby piekarnicze, cukiernicze, czekolada, owoce świeże i mrożone, soki owocowe, warzywa świeże i mrożone, papierosy i ryby wędzone.
Główne kierunki eksportu – to kraje UE: Niemcy, Wielka Brytania oraz Rosja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *