Hotele i restauracje

Gepardy Biznesu 2012 gastronomii

ImageSpośród 94 przedsiębiorstw gastronomii, których wyniki finansowe przeanalizował INB, tytuł Gepard Biznesu 2012 uzyskało 51 firm, bo ich wartość rynkowa w latach 2009-2012 wzrosła o minimum 10 proc. Na podium znalazły się Funtasty Sp. z o.o., Biltex Sp. z o.o. i  VILLA Sp. z o.o.

 

Przedstawiamy ranking dynamicznych firm, których wartość rynkową i jej trzyletnią dynamikę w okresie marzec 2009 – marzec 2012 w marcu 2013 r. na zlecenie Instytutu Nowoczesnego Biznesu według jego metodologii policzyła Wywiadownia Handlowa InfoCredit.

Spośród 60 tysięcy firm Wywiadownia Handlowa Infocredit wybrała te, które w latach 2008 -2011 miały każdego roku przynajmniej milion zł przychodów, wykazywały zysk netto, a wartość ich kapitału była dodatnia.

Znalazła 21 919 takie przedsiębiorstwa i policzyła ich wartość rynkową na koniec marca 2009, 2010, 2011 i 2012.
Wartość rynkową 22 tysięcy firm na ostatni dzień roboczy marca 2009, 2010, 2011 i 2012 policzyliśmy przez porównanie ich wyników do wycen spółek akcyjnych notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

GPW podaje wskaźniki Cena/Zysku netto (C/Z) i Cena (Wartości księgowej (C/WK), dlatego tylko te wskaźniki Instytutu Nowoczesnego Biznesu wykorzystuje do liczenia wartości rynkowej firm na potrzeby Konkursów Gepardy Biznesu i Potęgi Biznesu.

Wskaźniki do liczenia wartości rynkowej

C/Z w marcu 2009 r.: 10,51.
C/WK w marcu 2009 r.: 1,02.

C/Z w marcu 2010 r.: 20,79.
C/WK w marcu 2010 r.: 1,55.

C/Z w marcu 2011 r.: 15,86.
C/WK w marcu 2011 r.: 1,61.

C/Z w marcu 2012 r.: 9,23
C/WK w marcu 2012 r.: 1,22

źródło: Biuletyn Miesięczny GPW

Sposób liczenia wartości rynkowej i jej dynamiki został pokazany w poniższej tabeli na przykładzie firmy Implix Sp. z o.o. w Gdańsku.

Wyniki finansowe Implix Sp. z o.o. w Gdańsku
Rok 2008 2011
Zysk netto (w tys. zł) 3038 3683
Kapitał własny (w tys. zł) 10165 20933
Wartość księgowa (w tys. zł) 13203 24616
Wskaźniki giełdowe
C/Z marzec 2009 10,51
C/Wk marzec 2009 1,02
C/Z marzec 2012 9,23
C/Wk marzec 2012 1,22
Wartość rynkowa w marcu 2009 (w tys. zł) według C/Z 31929
Wartość rynkowa w marcu 2009 (w tys. zł) według C/Wk 13467
Suma wartości rynkowej w marcu 2009 z 2 wskaźników (w tys. zł) 45396
Wartość rynkowa w marcu 2009 (w tys. zł) według średniej z 2 wskaźników 22698
Wartość rynkowa w marcu 2012 (w tys. zł) według C/Z 33994
Wartość rynkowa w marcu 2012 (w tys. zł) według C/Wk 30032
Suma wartości rynkowej w marcu 2012 z 2 wskaźników (w tys. zł) 64026
Wartość rynkowa w marcu 2012 (w tys. zł) według średnia 32013
Dynamika wartości rynkowej od marca 2009 r. do marca 2012 r. (w proc.) 41

Wyjątkowość naszego rankingu polega na tym, że pokazuje on zmiany wartości rynkowej w długim okresie trzyletnim na podstawie wyników za cztery lata.

Spośród 94 przedsiębiorstw gastronomii, których wyniki finansowe przeanalizował INB, tytuł Gepard Biznesu 2012 uzyskało 51 firm, bo ich wartość rynkowa w latach 2009-2012 wzrosła o minimum 10 proc. Na podium znalazły się Funtasty Sp. z o.o., Biltex Sp. z o.o. i VILLA Sp. z o.o.

Gepardy Biznesu 2012 gastronomii
Lp. Nazwa firmy Siedziba Dynamika wartości rynkowej 2009-2012 w proc. Wartość rynkowa 31 marca 2012 r. w mln zł 
1 Funtasty Sp. z o.o. Warszawa 3524 114,1
2 Biltex Sp. z o.o. Warszawa 866 1,7
3 VILLA Sp. z o.o. Łódź 500 3,9
4 Weng Lee Industries Sp. z o.o. Poznań 449 5,7
5 Restauracja Sfinks S.J. Obłaczkowo 360 1,9
6 Salad Story Sp. z o.o. Spółka Komandytowa Warszawa 350 14,2
7 Restauracja Sphinx Nowaczyk S.J. Luboń 282 1,3
8 Rosebud Sp. z o.o. Kraków 256 1,4
9 Sanmic Sp. z o.o. Stary Licheń 252 9
10 Szara Resto – Bar Sp. z o.o. Kraków 227 2,2
11 Klezmerhojs Sp. z o.o. Kraków 218 1,7
12 Catering Service Sp. z o.o. Płaczki 167 1
13 HUT – PUS S.A. Kraków 159 9,2
14 Catermed S.A. Kraków 123 8,5
15 Restauracje Sphinx-Wook S.J. Gdańsk 105 0,9
16 Food Zone S.A. Warszawa 102 9,1
17 Padawa III Golema Dariusz, Golema Edward Paweł, Juszczak Waldemar, Urbaniak Dariusz, Weczer Tomasz S.J. Szczecin 101 2,3
18 Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe Europa S.J. Krzysztof Karmelita Jerzy Palacz Słubice 99 19,6
19 Casablanca Catering Sp. z o.o. Białystok 96 5,5
20 BELVEDERE – Cafe Łazienki Królewskie Sp. z o.o. Warszawa 89 20,6
21 MEX P Sp. z o.o. Łódź 88 4
22 DIGESTA Sp. z o.o. Warszawa 83 3,8
23 PMK Gastronomia S. J. Opole 76 10,7
24 Styx Sp. z o.o. Warszawa 72 1,8
25 Cafe II Sp. z o.o. Warszawa 64 4
26 Lotniczy Catering Service Sp. z o.o. Pyrzowice 60 3,2
27 Cyklop Sp. z o.o. Kraków 57 0,5
28 A. Erdmann, R. Erdmann War S.J. Chojna 57 8,6
29 BC Sp. z o.o. Warszawa 55 2,1
30 Trafunek Bis Sp. z o.o. Dębowiec 55 2,1
31 McDonald's Polska Sp. z o.o. Warszawa 52 980,2
32 SAK Sp. z o.o. Mielno 50 8,5
33 Warszawska Spółdzielnia Gastronomiczna CENTRUM Warszawa 43 10,3
34 MARS – POL Sp. z o.o. PPU Nowy Tomyśl 42 0,1
35 Swojski Smak Sp. z o.o. Gdynia 41 1
36 LUBINPEX Sp. z o.o. PHU Lubin 37 18,4
37 ZAPEL SERVICE Kompleksowe Centrum Usług Sp. z o.o. Boguchwała 32 1,7
38 Emilio Sp. z o.o. Łódź 32 0,7
39 Restauracja Sphinx S.J. Łódź 31 0,9
40 Zume Sp. z o.o. Warszawa 25 0,2
41 FP Company Sp. z o.o. Warszawa 24 14,7
42 Stomilanka S.J. Przeds. Gastronomiczno – Handlowe Dębica 23 3,2
43 Agencja Cateringowa Party Sp. z o.o. Warszawa 23 2,3
44 Paho Sp. z o.o. Opole 20 2,5
45 Restauracja Sphinx S.J. Rzeszów 17 1,9
46 Mika Sp. z o.o. Pionki 15 0,9
47 DJ CATERING Sp. z o.o. Warszawa 15 0,1
48 STO – ZAP Sp. z o.o. Przeds. Żywienia Zbiorowego i Usług Puławy 14 2,4
49 BEN – SIP Sp. z o.o. Lublin 12 3,7
50 Restauracja Sphinx S.J. Gdańsk 12 1,1
51 El Popo S.J. Warszawa 10 13,7

Do analizy przyjęto wszystkie firmy z bazy firmy InfoCredit spełniające następujące warunki:
1) Obroty w każdym z lat 2008, 2009, 2010 i 2011 powyżej 1 mln PLN
2) Kapitał Własny w latach 2008-2011 powyżej 0 PLN
3) Zysk Netto w latach 2008-2011 powyżej 0 PLN
4) Badaniem zostały objęte firmy składające sprawozdania finansowe wg MSSF

źródło: Instytut Nowoczesnego Biznesu – na podstawie danych z Krajowego Rejestru Sądowego, zebranych przez Wywiadownię Handlową InfoCredit.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *