Branża spożywcza

Krakersy sezamowe firmy Rarytas – Zdrowy Smak 2013

Krakersy sezamowe, produkowane przez Rarytas Sp. z o.o. w Stargardzie Szczecińskim zostały kolejnym  laureatem pierwszej edycji ogólnopolskiego Konkursu Zdrowy Smak 2013. Członkowie kapituły konkursu docenili je za zdrowy skład i dobry smak.

 

 

Serwis Ulicaekologiczna.pl tak zachwala sezam:

Sezam uprawiany jest w Chinach od blisko dwóch tysięcy lat, od wieków znany jest też w innych rejonach Azji oraz w Afryce. Lista jego dobroczynnych składników jest zaskakująco długa: zawiera żelazo, cynk, magnez, białko, witaminę E, A i B, kwas fitynowy (przeciwutleniacz pomagający usuwać z organizmu nadmiar metali oraz wykazujący właściwości przeciwnowotworowe). Ponadto ziarenka sezamu są jednym z najbogatszych źródeł wapnia (bogatszym niż mleko krowie lub jaja kurze!) a także zawierają charakterystyczne dla siebie przeciwutleniacze (sesamol i sesamolina), które nie tylko spowalniają procesy starzenia się, ale też obniżają ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegają wchłanianiu się złego cholesterolu. Kwasy tłuszczowe omega-6 oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w tętnicach. Uważa się także, że sezam wspiera przemianę materii i układ trawienny. W medycynie chińskiej przypisany jest do przemiany ziemi (smak słodki), korzystnie wpływa na pracę śledziony, trzustki i żołądka. Przez niektórych uważany jest za afrodyzjak.

 

 

Opakowanie POP krakersów sezamowych firmy Rarytas Sp. z o.o. w Stargardzie Szczecińskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *