Nalewka z borówki wysokiej – Zdrowy Smak 2013
To pierwsza w Polsce nalewka z borówki wysokiej.
Tak o niej napisał jej producent ze wsi Gałków Duży w województwie łódzkim.
Przetwórstwo borówki amerykańskiej jest bardzo rozpowszechnione w USA, a u nas Polsce jest to rynek jeszcze nieodkryty i sprowadza się głównie do domowych i indywidualnych wyrobów takich jak, dżemy, soki czy nalewki. Powodem jest najprawdopodobniej wysoka cena samej borówki (w odróżnieniu np. od malin czy wiśni). Dzięki własnej uprawie bariera ta nas nie dotyczy, a ze względu na naszą pasję i doświadczenie w wytwarzaniu nalewek postanowiliśmy wprowadzić na rynek polski nalewkę z tego pysznego owocu.
Nasz proces produkcji wywodzi się z rodzinnych tradycji i jest w całości przeprowadzany ręcznie. W pierwszej fazie zalewamy owoce w szklanych gąsiorkach, które potem macerują przez 7 tygodni na słońcu, co sprawia, że najlepsze substancje odżywcze przedostają się do nalewki a sam trunek zyskuje pełnie smaku. W końcowej fazie produkcji pozostałości po maceracji dokładnie wyciskamy, filtrujemy i rozlewamy do butelek, które leżakują w ciemnym, chłodnym miejscu.
Pomimo, że nalewka jest na rynku dosyć krótko, zdobyła już uznanie odbiorców. Trunek wygrał konkurs Polski Producent Żywności 2013 w kategorii napoje alkoholowe i bezalkoholowe na szczeblu województwa łódzkiego. Zbiera również dobre recenzje na niezależnych serwisach branżowych takich jak alkoholeregionalne.pl:
Nalewka z Borówki Wysokiej ma swój wyjątkowy kolor i aromat. Głęboko
granatowy kolor tego regionalnego trunku potwierdza, iż na pewno
spożywamy wyrób przygotowany z naturalnych składników.
Potwierdzają to również kolejne elementy tego zacnego napitku.
Aromat zawiera w sobie nuty typowe dla owocu borówki – słodkość
z lekką goryczką.
Więcej informacji o nalewce pod adresem: