Branża spożywcza

Cukiernia Wolak działa od 45 lat

Wincenty Wolak założył swoją cukiernię w roku 1972 w Lubsku. W roku 1976 przeniósł swoją firmę do Wrocławia – otworzył cukiernię przy ul. Drobnera.  W 1983 r. uruchomił nową cukiernię przy ul. Legnickiej.

„Budowałem ją od podstaw, a pod koniec 1999 roku ruszyła przebudowa i zakład powiększył metraż o prawie 1000 metrów kwadratowych. Poszerzyliśmy produkcje o makaron, pierogi, naleśniki, lasagne. Uruchomiliśmy też restaurację jako „córka” firmy,  w której organizujemy przyjęcia okolicznościowe”, mówi Wincenty Wolak.

 
W firmie pracuje żona Elżbieta Wolak oraz córki Agnieszka Wolak i Wioletta Wolak-Bielawny.

"Pracujemy w myśl zasady „Wszystkie ręce na pokład”. Motto naszej firmy: Robimy dobrze, bardzo dobrze, a jutro jeszcze lepiej", dodaje Wincenty Wolak.

Jego działalność została doceniona. W roku 1986 Wincenty Wolak  został odznaczony medalem „Zasłużony dla Województwa i Miasta Wrocławia”. Związek Rzemiosła Polskiego odznaczył go Złotym i platynowym Medalem im. J. Kilińskiego. W 2011 r. został  Odznaczony złotym Krzyżem zasługi. W roku 2012 Wincenty Wolak otrzymał odznaczenie i statuetkę „Pozytywista Roku”.


Cukierni-Kawiarni Wolak s.c. we Wrocławiu została wyróżniona przez Instytut Europejskiego Biznesu  w XII edycji Konkursu Gepardy Biznesu 2017, X edycji  Konkursu Efektywna Firma 2017 i V edycji Programu Promocyjnego Mocna Firma Godna Zaufania  2017 na podstawie danych finansowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *